De ringaanpak

Een groepsdynamische benadering voor een veilige klas

Trainers De Ringaanpak

School en Gedrag werkt samen met gemotiveerde en kundige trainers. 

De onderstaande trainers zijn nauw betrokken bij School en Gedrag. Deze trainers hebben de intensieve training De Ringaanpak gevolgd en veel ervaring in het onderwijs. Ze beschikken over ruime pedagogische-didactische kennis en hebben allemaal een positief-constructieve grondhouding. In het kader van kwaliteitsbevordering is er regelmatig overleg met de auteur van De Ringaanpak.

Jochem Gerretsen:

Jochem is een sportman in hart en nieren. Na het afronden van de ALO in Amsterdam deed hij ervaring op als activiteitenbegeleider binnen justitiële jeugdinrichting.
Daarna werd hij docent bewegingsonderwijs en dagcoördinator binnen een (gesloten) jeugdzorginstelling in Heerhugowaard.
Contact maken en werken aan een positieve relatie staat bij hem centraal.
Hij werkt altijd positief-kritisch en is opbouwend in de communicatie. Jochem laat ‘bewegen’ altijd een rol spelen in zijn werk en leven. Jochem is tevens basistrainer Rots & Water. Hij is momenteel werkzaam als ambulant begeleider bij een ROC en heeft een eigen bedrijf (TAO-sport).

Jochem is trainer De Ringaanpak en begeleidt voor School en Gedrag midden -en bovenbouwgroepen. Jochem is ook inzetbaar in het voortgezet onderwijs.

Eva Gooijer:

Eva is als leerkracht begonnen in het basisonderwijs. Op haar school heeft ze zich ontwikkeld tot gedragsspecialist. Daar bleek ze succesvol in. Collega’s zochten haar al snel op voor advies en begeleiding.
Eva brengt zeer adequaat individuele – en groepspatronen in kaart.
Ze weet snel waar het ‘schuurt’, benoemt dat helder en komt met bruikbare en praktijkgerichte interventies ter verbetering van de groepsdynamiek. Eva is als trainer graag actief, gaat dus ook zelf met de groep aan de slag en stelt de leerkracht zo in staat om te observeren of ideeën op te doen. Ze doet dit geduldig en doelgericht.


Eva is trainer De Ringaanpak en begeleidt voor School en Gedrag midden-en bovenbouwgroepen.

Danny Burger:
Danny is een enthousiaste en sportieve trainer. Danny heeft een opleiding groepsdynamica / klassenmanagement / leerlingbegeleiding gevolgd.
Danny heeft veel ervaring in het ondersteunen en coachen van jongeren.
Als ambulant begeleider is hij betrokken bij het begeleiden van jongeren met een ondersteuningsbehoefte. Hij richt zich daarbij op het VO en MBO. Danny werkt geregeld samen met Jochem en samen zetten zij hun sportieve kant actief in bij begeleidingsprocessen. Danny heeft de training De Ringaanpak gevolgd.


Danny is trainer De Ringaanpak en begeleidt voor School en Gedrag midden -en bovenbouwgroepen. Danny is ook inzetbaar in het voortgezet onderwijs.


Frits Kramer:
Frits is een sportieve trainer en legt makkelijk contact. Hij heeft veel ervaring in de (gesloten) jeugdzorg en het onderwijs. Frits heeft gewerkt als pedagogisch medewerker, jongerencoach en ambulant begeleider. Hij weet goed hoe hij met kinderen en jongeren om moet gaan. Hij is zeer ervaren als het gaat om jonge mensen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Frits denkt daarbij het liefst in oplossingen. Als ambulant begeleider op een ROC is hij momenteel actief betrokken bij het begeleiden van deze jongeren.


Frits is trainer De Ringaanpak en begeleidt voor School en Gedrag midden -en bovenbouwgroepen. Frits is ook inzetbaar in het voortgezet onderwijs

Jort van der Meulen:
Jort begon als docent in het voortgezet speciaal onderwijs en begeleidde daar leerlingen tussen 12 en 18 jaar op hun weg naar zelfredzaamheid en participatie op de arbeidsmarkt. De leiderschapskwaliteiten van Jort vielen al snel op en hij werd afdelingsleider. In 2017 werd hij directeur van een gesloten jeugdzorginstelling in Heerhugowaard. Daar was hij met zijn team verantwoordelijk voor het onderwijs voor jongeren met (ernstige) gedragsproblemen.
Jort balanceert eenvoudig tussen leidinggeven en collegialiteit. Jort is momenteel als interim-schoolleider verbonden aan het Purmer College. Eerder was hij als leidinggevende verbonden aan Heliomare Heemskerk en tijdelijk directeur onderwijs bij (jeugd) forensisch centrum Teylingereind. 


Jort adviseert directie en management.

Toegangspagina voor de trainers: klik hier!